top of page
Søg

Altid træt og uoplagt?


Plejede du at have energi og mod på livet? Men nu føles alle bevægelser som en kraftanstrengelse og du skal tvinge dig selv i gang med dagen? Du sover måske fint om natten, men føler dig ikke udhvilet, når du vågner. Træthed og uoplagthed kan være utrolig invaliderende i hverdagen. Særligt hvis man ikke umiddelbart kan finde nogen grund til sin træthed.


Der kan være rigtigt mange årsager til træthed, og den ene faktor kan påvirke den anden og skabe en ond cirkel, som kan være svær at komme ud af. Og når man er træt i forvejen, kan det være nærmest umuligt at overskue, hvor man skal starte og hvad man skal gøre.


 • Start med at gå til lægen for at udelukke eventuelle sygdomme eller vitamin/mineralmangel.

 • Få styr på din nattesøvn.

  • Gå i seng og stå op på samme tidspunkt hver dag.

  • Lav et aftenritual: undgå skærmforbrug en time før du skal sove. Læs i stedet i en bog eller et magasin, lav eventuelt nogle udstrækningsøvelser, ryd op i lejligheden, læg tøj frem til næste dag, skriv dine tanker ned på et stykke papir, lav en to-do liste over de ting du skal huske, så du ikke tænker på dem når du skal sove (...)

  • Sørg for et godt miljø i soveværelset: undgå for meget rod, sørg for at der er rent, støvsug jævnligt (også under sengen;)) og skift sengetøj hver uge. Hav stueplanter, der skaber et godt indeklima, fx Svigermors skarpe tunge.

  • Brug kun din seng til at sove i eller til sex.

 • Få styr på din fordøjelse og din tarmflora. Spiser du sundt og varieret? Og er du i stand til at optage det, du spiser? Spiser du fx forarbejdede fødevarer, mens du ligger ned og ser serier eller scroller på din telefon? Sørg for at spise, mens du spiser. Tyg maden grundigt og spis bevidst (tænk på det du spiser, hvordan ser det ud, hvordan dufter det, hvordan smager det)

 • Undgå for meget alkohol og nikotin

 • Undgå for meget skærmtid.

 • Sørg for at få flere timers dagslys og frisk luft i løbet af dagen.

 • Sørg for at leve efter din personlighedstype: Er du introvert eller ekstrovert? Får du energi, når du er alene eller får du energi ved at være sammen med andre? Mange tror fejlagtigt, at det at være introvert betyder, at man er genert og ekstrovert, at man er meget udadvendt. Men det handler om hvordan man får energi. Hvis du har et stort socialt behov, så sørg for at indrette dit liv med mange mennesker. Har du ikke mange venner, eller et arbejde med mange kollegaer, så meld dig ind i frivillige fællesskaber. Har du masser af venner, som du gerne vil se, men også et arbejde og fritidsinteresser, men lader op når du er alene, så sørg for at skemalægge alenetid ved simpelthen at skrive det ind i din kalender.

 • Dyrk regelmæssig motion og dyrk den motion, der passer til dig. Man behøver ikke gå i fitnesscenter for at få bevægelse ind i hverdagen. Det kan også være at danse en halv time i stuen hver dag, gå lange ture, tage i svømmehallen eller starte til en holdsport. Gør det, der giver dig et smil på læben, mens du gør det.

 • Sørg for at trække vejret ordentligt. Får vi ikke nok ilt til vores lunger, så får vi ikke nok energi til kroppen.

 • Undgå stress og overbelastning. Sørg for at være i mental balance.


Det sidste punkt er nok den mest komplekse og udfordrende faktor at få styr på. Men psykiske ubalancer er også den hyppigste årsag til kronisk træthed, og derfor vigtig at tage hånd om. Stress, angst og depression bunder ofte i ubevidste og ubearbejdede oplevelser, hvilket sætter sig som fysisk fastlåshed i kroppen, som forhindrer både vejrtrækning, blodet og energien i at flyde frit i kroppen.


Med kropsterapi kan du komme ned i kroppen, lære at trække vejret ordentligt og arbejde med dine tanker og følelser. En kropsterapeutisk behandling kan også ganske simpelt - gennem specifikke akupressurpunkter og den pulserende massage - give mere energi til kroppen.


Er du træt af at være træt hele tiden? Vil du gerne leve dit liv med energi og overskud? Prøv kropsterapi og find ud af om grunden til din træthed er uforløste traumer, fastlåste spændinger, dårlige vaner, negative tankemønstre eller et overfladisk åndedræt. Måske er det en blanding af det hele eller måske er det bare en lille forandring, der skal til for at du kan opnå en hverdag med mere overskud og energi.


Comments


bottom of page